CABERNET SAUVIGNON
CABERNET SAUVIGNON to najlepiej znany czerwony szczep świata, dający najwięcej win wysokiej jakości. Często określany mianem arystokraty wśród odmian czerwonych, szczególną pozycję zdobył w Medoc – apelacji produkującej największe wina Bordeaux (tam znajdują się winnice m.in. Château Latour, Château Mouton-Rothschild czy Château Lafite). Uprawiany jest na całym świecie, zarówno w regionach gorących jak Liban i Maroko, czy na chłodnym południu Nowej Zelandii. W każdym z tych obszarów daje wina o odmiennym charakterze, często jednak szlachetne, z dużą zawartością tanin i garbników – warte dojrzewania w dębinie i późniejszego leżakowania. W samym Bordeaux najczęściej staje się składnikiem kupaży z merlot i cabernet franc. W kalifornijskiej Napa Valley daje wina bardziej przystępne, owocowe i szybciej osiągające dojrzałość. Cenione są także cabernety chilijskie i australijskie. Te drugie z powodzeniem miesza się z shirazem nadając im większą pikantność i owocowość. Jest szczepem mało oczywistym, aromaty buduje i rozwija powoli, do jego zrozumienia jak i pełnego rozwoju potrzeba czasu. Stąd też uwielbienie jakim został obdarzony w świecie winiarskich znawców.
Cabernet sauvignon daje wina:
- cieliste
- ciemne
- głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki, z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi
- w beczce rozwija zapachy i smaki dymne, waniliowe, cedrowe…